Voor de beste onderwijskansen

EVA&Co helpt anderstalige jongeren

Hoe leer je makkelijk leeftijdsgenoten kennen en leer je snel de Nederlandse taal? Hoe zoek je naar een sportclub of leuke bijbaan?

In het project EVA&Co helpen MBO Amersfoort en SOVEE dankzij subsidie van het Oranjefonds anderstalige jongeren in Nederland. Zij brengen hen in contact met andere Nederlanders. ‘Maatjes’ die met elkaar sociale activiteiten doen en praktische zaken leren.

De coaching van EVA&Co richt zich op de vragen die jongeren hebben op het gebied van wonen, vrije tijd, werk, school en persoonlijke vlak. De taalontwikkeling (o.a. woordenschat) gaat sneller als nieuwkomers vaak Nederlands spreken in een ongedwongen setting. Leuke dingen doen met een coach, een netwerk opbouwen en elkaar een steuntje in de rug geven. Doel is dat nieuwkomers zich hier beter redden, meer kans krijgen op diploma, certificaat of werk en hun plek in de maatschappij versterken. EVA&Co gaat daarom ook in op vragen als: wat is je toekomstdroom en hoe kun je die realiseren?

Peer-to-peer

Extra mooi is dat andere mbo-studenten deze jongeren helpen (peer-to-peer) met kortlopende activiteiten. Zoals wegwijs worden in Amersfoort, een gezonde maaltijd koken of een sportclub vinden. Jonge nieuwkomers worden ook uitgenodigd voor bijeenkomsten over onderwerpen die spelen bij jongeren. 

Meer kansen voor jongeren

Dit initiatief van MBO Amersfoort en SOVEE past in het landelijk programma Meer kansen voor jongeren. Daarom ontvangt Eva&Co voor een periode van drie jaar 65.000 euro subsidie van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.  MBO Amersfoort heeft een aparte opleiding voor anderstaligen: EVA (Entree-opleiding voor anderstaligen). Vaak zijn EVA-studenten gevlucht voor oorlog en geweld en willen ze een nieuw bestaan in Nederland opbouwen. 

Ook coach worden?

Veel anderstalige jongeren willen graag een coach. EVA&Co zoekt vrijwillige coaches die affiniteit hebben met anderstaligen en het begeleiden van jongeren. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Annet Onnink van SOVEE, 06-33 58 78 95. 

Bekijk dit filmpje op YouTube.

mbo amersfoortoranjefondssovee

Delen

SOVEE