Blogs

Weer in verbinding gaan

November 17, 2023

De verbinding aangaan

Heb jij wel eens het gevoel dat je ‘uit’ staat?  

Je bent moe, emotioneel, prikkelbaar, ongeconcentreerd, hebt het gevoel dat je onder je kunnen presteert en voelt weinig verbinding met je werk en je omgeving. Je kunt je letterlijk ziek voelen van verveling als je je niet kunt bezighouden met activiteiten die je energie geven en je te weinig wordt uitgedaagd.

Hoogbegaafde kinderen, jongeren én volwassenen kunnen deze klachten ontwikkelen in een niet-passende omgeving. Vaak wordt er dan gesproken van een bore-out, als variant op de burn-out. Hoogbegaafde (dreigende) uitvallers hebben vaak ook te maken met deze verschijnselen.

Soms (en misschien vaak) is hoogbegaafd zijn niet makkelijk. Veel hoogbegaafden hebben last van (verborgen) eenzaamheid omdat zij niet altijd de verbinding met anderen voelen. Als je ver afwijkt van het gemiddelde is het een grotere uitdaging om gelijkwaardige verbindingen te vinden. Ook al doe je erg je best. Dit kan frustrerend zijn en teleurstellend.  

Verbinding zoeken. Met jezelf, met anderen. Wat helpt jou? Het is natuurlijk voor iedereen anders. En het is misschien cliché, maar het begint vaak ook bij acceptatie. Het geeft rust om jezelf beter te leren kennen, te leren wat je wel en niet kan verwachten van jezelf en van anderen. Het kan ook heel fijn zijn om jouw verhaal te herkennen in het verhaal van een ander. Verder helpt misschien, meer bewegen, dansen, muziek maken, tuinieren, wandelen, frisse lucht, spelletjes spelen, nieuwe mensen, nieuwe plekken, iets creëren. Dit komt allemaal aan bod in ons nieuwe programma HB Connect!  

Écht contact maken met anderen (en niet denken: geen mens die mij snapt). Weer perspectief ontwikkelen.


HB Connect

Centraal in ons nieuwe aanbod voor jonge hoogbegaafden staat:

De verbinding aangaan.
Met jezelf, elkaar en de maatschappij.  

Op zoek gaan naar een manier om zorg te dragen voor jezelf en bij te dragen voor een ander. Je zinnig te voelen, jouw waarde te voelen.  

Daarom heet het project voor hoogbegaafde thuiszitters vanaf nu HB Connect. De naam verwijst naar verbinding, verdieping en versteviging van hoogbegaafde jongeren en hun directe omgeving. We vinden het daarbij belangrijk te noemen dat we ook de behoefte aan verbinding zien bij andere leeftijdsgroepen en bij ouders. De naam HB Connect laat ruimte voor groei.  

Benieuwd naar onze plannen en het aanbod? Binnenkort delen we meer over het HB Connect jongerenprogramma, ook de praktische zaken.  

Meer lezen over dit onderwerp? Lees ook Hoogbegaafden op zoek naar verbinding - Noks Nauta.