Blogs

Een lichtje

December 21, 2023

Lange tijd grapte ik dat ik nooit aan mindfullness zou doen, ‘want mijn hoofd is al vol genoeg!’ Tot ik begon te oefenen met ademhaling. Zonder er iets voor te doen: even de tijd nemen om alleen maar te zitten en door te ademen. Supersimpel, maar het effect is bijzonder. Het lijkt soms wel alsof alles om mij heen even helderder wordt op zo'n moment. Er komt weer lucht, licht en ruimte in mijn hoofd en lichaam.

Stress

Als je lange tijd stress ervaart, is je lichaam ingesteld op overleven en krijg je een zogenoemde ‘tunnelvisie’. Je blik keert naar binnen, je wereld wordt kleiner, je ademhaling gejaagder. De tijd nemen om adem te halen, kan dan echt de eerste stap zijn om weer bewust te worden van hoe je je voelt, waar je dat voelt en wat je nodig hebt.

Take time

Bij HB Connect beginnen we daarom ook hiermee: take time. Met de (bijna-)thuiszitters nemen we de tijd en ademruimte. Als tegenactie voor alle stress die deze jonge hoogbegaafden (hebben) ervaren op school. Stress die voortkomt uit de mismatch met de omgeving, soms gevolgd door faalangst. Het effect is dat het lichtje ‘uit’ gaat of op waakvlam, de motivatie verdwijnt terwijl er van deze jongeren wordt verwacht om gewoon door te blijven gaan.

Hoogbegaafd

Juist hierdoor is soms hun hoogbegaafdheid niet meer te herkennen op school of in een IQ-test.  
Bij HB Connect richten we ons dan ook op de minder meetbare elementen; hoge sensitiviteit, perfectionisme, groot gevoel voor rechtvaardigheid en een hoge mate van zelfreflectie. In het programma is ruimte voor wat hoogbegaafden kunnen, maar juist ook voor hoe ze zich voelen en willen we weer ruimte maken voor hun eigen shine.

Thuiszitters

We werden voor deze blog geïnspireerd door het mooie initiatief https://thuiszittersinhetlicht.nl/ waarbij deze week 20.000 lichtjes werden ontstoken voor 20.000 thuiszitters in Nederland.  

Misschien haal jij ook eens diep adem bij elk kaarsje dat je deze kerstvakantie aansteekt?