Nieuws

Jonge mantelzorgers krijgen een maatje

May 9, 2023

Omdat samenwerken altijd een goed idee is. Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst door Indebuurt033, Sovee en Sociale gasten is het project Ervaringsmaatjes officieel van start gegaan in Amersfoort.

Jonge mantelzorgers
In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen op met een ziek of beperkt gezinslid. Dit kan gaan om een moeder, vader, broer of zus. Deze kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd, omdat ze extra zorg dragen voor anderen of zich zorgen maken om anderen of zelf zorg missen hierdoor. Dit heeft effect op kinderen. Ze voelen zich vaak onbegrepen en kunnen hun ervaringen moeilijk delen met de mensen om hen heen. Juist de maatregelen omtrent Corona kunnen ervoor zorgen dat de hiervoor genoemde punten extra zwaar wegen voor de kinderen.

Het project
Binnen het project Ervaringsmaatjes worden deze jonge mantelzorgers gekoppeld aan een jong volwassen vrijwilliger (18-35 jaar). Deze vrijwilliger is zelf jonge mantelzorger geweest. Dit ervaringsmaatje bezoekt wekelijks de jonge mantelzorger om samen iets leuks te ondernemen. Het ervaringsmaatje kan ondersteuning bieden waar nodig en tegelijkertijd tips en ervaringen delen met de jonge mantelzorger. Dit draagt bij aan het welzijn van de jonge mantelzorger en voorkomt overbelasting.

De samenwerking
Ervaringsmaatjes is een concept van Stichting Informele Zorg Twente. Indebuurt033, Sovee en Sociale Gasten zijn de partijen die dit project nu naar Amersfoort brengen.

Binnen deze samenwerking brengt ieder zijn eigen expertise mee. Indebuurt033 heeft ruime ervaring op het gebied van ondersteuning bij mantelzorg en coach- en maatjesprojecten voor kinderen. Sovee weet als geen ander hoe ze jongeren moeten coachen, zowel vrijwilligers als jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sociale Gasten weet de nieuwe generatie vrijwilligers te bereiken en te inspireren om zich in te zetten.

Meer weten?
Neem contact op met Catelijne Mostert projectcoördinator  van Ervaringsmaatjes via tel: 06-23160647 of catelijne.mostert@indebuurt033.nl