Nieuws

Mijn Tweede Familie wint Appeltje van Oranje 2020!

May 9, 2023


Het project Mijn Tweede Familie van Sovee heeft een Appeltje van Oranje gewonnen! Dit is de prijs van het Oranje Fonds voor uitzonderlijke sociale maatjesprojecten. Op 9 juli j.l. is Mijn Tweede familie uit een shortlist van twaalf projecten door het bestuur van het Oranje Fonds gekozen als één van de drie winnaars. De andere bekroonde projecten zijn: Villa Pinedo en Bedrijf en Samenleving.

Rogér Caubo, directeur-bestuurder van Sovee, is bijzonder trots op de bekroning van Mijn Tweede Familie. ‘Wat een enorme eer om deze prijs te ontvangen. Mijn waardering en dank gaat vooral uit naar de families en de jongeren. Met dit initiatief helpen we jonge vluchtelingen een volwaardige plek in onze samenleving te verwerven.’

Sovee heeft de afgelopen jaren veel innovatieve coachingsprojecten ontwikkeld, waaronder Coach&Co, EVA&Co en Support2Go, en coördineerde recent regionaal het landelijke project Thuisschoolmaatjes. De ambitie voor de komende jaren blijft gericht op het koppelen van coaches en jongeren om ondersteuning te bieden aan jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Uitreiking
Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,- en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Dit jaar gingen de Appeltjes van Oranje naar de beste maatjesprojecten. In januari was er een stemtiendaagse, waarbij het aantal stemmen dat de kanshebbers kregen, meebepaalde wie van de 37 genomineerden er doorging naar de eindronde. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kon de traditionele uitreiking van de Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde dit jaar niet doorgaan. Daarom werden de prijzen online uitgereikt vanuit een studio, waar beschermvrouwe van het Oranje Fonds Koningin Máxima, presentatrice Giovanca Ostiana, Dick Benschop (voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds) en Kim Putters (vicevoorzitter en jurylid) de winnaars bekend maakten. De drie winnaars werden tijdens de uitzending op hun eigen locaties verrast door felicitatieteams van het Oranje Fonds.

Mijn Tweede Familie van Sovee
Voor veel jonge vluchtelingen die hier zonder hun ouders of familie opgroeien, is het lastig om in Nederland een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een tweede familie biedt daarbij waardevolle ondersteuning. Een gezin waar de jongere welkom is, zijn verhaal kwijt kan en hulp krijgt bij het regelen van praktische zaken. Maar ook een keer kan aanschuiven voor het avondeten en daarna gezellig samen tv kan kijken. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid. Zo kan een tweede familie het gemis van ouders een klein beetje wegnemen.

Mijn Tweede familie draagt bij aan kansen voor jonge vluchtelingen en brengt verbinding. Het project is mede mogelijk gemaakt door Pharos, Werkgroep Vluchtelingen & Educatie, Kansfonds en Indebuurt033.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Bekijk hier de uitzending van het de uitreiking.

Lees hier het artikel in het AD over de uitreiking.

Ook RTL Boulevard besteedde aandacht aan de uitreiking.

En te horen op de radio via RTV Utrecht. Op min. 15 komt Sovee aan bod.