Diensten

Mijn Tweede Familie

Bij Mijn Tweede Familie koppelt Sovee een jonge vluchteling die zonder familie in Nederland is aan een gezin. De jongere kan diens verhaal kwijt, zich ontspannen, leren over de Nederlandse samenleving en even meedraaien in het gezin.

Als alleenstaande jonge vluchtelingen in Nederland 18 jaar worden, eindigt de voogdij: zij zijn officieel volwassen met alle rechten en plichten die daarbij horen. Zij wonen op zichzelf, mogen zelfstandig beslissingen nemen, zijn verantwoordelijk voor hun zorgkosten en kunnen financiële verplichtingen aangaan. Niet alle jonge vluchtelingen zijn er goed op voorbereid om hier een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een opleiding afronden, werk vinden en al je zaken zelf regelen is een hele opgave. Daarom gunnen wij deze jongeren een tweede familie.

Bij Mijn Tweede Familie koppelt Sovee een gezin aan een jonge vluchteling (16-23 jaar). De jongere is alleenstaand, woont zelfstandig op kamers of in een huurwoning en kan bij de tweede familie zijn of haar verhaal kwijt en even meedraaien in het gezin. Dat kan bijvoorbeeld door een keer aan te schuiven bij het avondeten en daarna gezellig samen tv te kijken of door mee te gaan met een gezinsuitje. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden dragen bij aan ontspanning, een gevoel van geborgenheid en een kijkje in de Nederlandse cultuur. Een tweede familie kan de jongere ook helpen bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een bibliotheek abonnement of de aanschaf van een fiets. Zo kan een tweede familie het gemis van ouders een klein beetje wegnemen.

Mebrahtom is zonder familie naar Nederland gekomen, maar heeft in Amersfoort een tweede familie gevonden! Bekijk zijn verhaal: https://youtu.be/l0BNTvd38Hg

Pharos en Sovee hebben een handreiking ontwikkeld voor de ondersteuning van jonge alleenstaande vreemdelingen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Deze handreiking bevat een werkwijze met handvatten en tips voor gemeenten én organisaties in zorg en welzijn. Mijn tweede familie (pharos.nl)

Heb je belangstelling om je aan te melden als gezin voor Mijn Tweede Familie? Neem dan contact op:
Voor Amersfoort en Leusden met:
Eirène Kapteijns via 033- 470 21 59, e.kapteijns@sovee.nl of coaching@sovee.nl
Voor Haaglanden met:
Nikki van der Ven via 06-33018147, of n.van.der.ven@sovee.nl

Mijn Tweede Familie is door Sovee ontwikkeld in samenwerking met Pharos en wordt gefinancierd door Indebuurt033, Gemeente Amersfoort,
Gemeente Den Haag, Madurodam Kinderfonds, Fonds 21 en VSB Fonds.

Laatste Berichten