Preventie

Verschilmakers

Vergroot je waarde en maak als vrijwilliger verschil voor jongeren

Verschilmaker

Als vrijwilliger bij Sovee maak jij echt verschil voor jongeren: je bent een verschilmaker! Met jouw motivatie, kennis, (levens)ervaring en netwerk ondersteun je een jongere in het zelfstandig ondernemen van activiteiten en bij het ontwikkelen en toepassen van vaardigheden. Denk aan solliciteren op een bijbaan, vrijetijdsbesteding vinden, en sociale vaardigheden en zelfvertrouwen vergroten. Verschilmakers worden soms flink uitgedaagd en kunnen ook diepgaande connecties ontwikkelen met een jongere. Jouw rol als verschilmaker is enorm waardevol voor de jongere waaraan we jou koppelen.

Wat jij daarvoor terug krijgt? Het contact met de jongere geeft je nieuwe kennis en inzichten, ook over jezelf. Dankzij de leuke gesprekken en activiteiten met de jongere leer je over en van andere culturen. Wil jij ook connecten? Daarvoor hoef je slechts 1,5 uur per week vrij te maken, over een periode van een paar maanden.

Bij SOVEE krijg jij de juiste begeleiding waardoor je de jongere optimaal kunt ondersteunen. SOVEE wil jongeren in hun kracht zetten. Wij geven ze een steuntje in de rug zodat zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en het maximale uit zichzelf kunnen halen. Vind jij dit ook belangrijk? Dan kun jij een verschilmaker zijn!

Maak én merk sterk verschil.

Sterk uitdagend

Connecten is altijd een eigen keuze. Toch kan het flink uitdagend zijn om de ander in beweging te krijgen en te laten stralen. Zoek de grens van je creatieve vermogen en ondernemende geest maar op, want je wordt op de proef gesteld!

Dat wil ik→
vrijwilligerswerk coaching

Sterk betekenisvol

Ieder uur, gesprek en moment dat jij in een jongere investeert is enorm waardevol. Je helpt bij studiekeuze, laat zelfvertrouwen groeien, maakt aan het lachen, laat vergeten of moedigt aan. Die energie krijg je meteen terug.

Dat wil ik→

Sterk genieten

Soms zoekt een jongere vooral meer energie, motivatie en actie. Ga samen een balletje trappen in het park of speel een potje beachvolley. Zo heb je makkelijk contact, luister je naar elkaar en leer je van elkaar. Het haalt je uit je vaste, dagelijkse ritme en laat je even anders kijken. Mooi toch?

Dat wil ik→

Sterk ontwikkelen

Connect je met een ander, dan kom je ook jezelf tegen. Je staat weer even stil bij je eigen gemaakte keuzes, pittige momenten en/of terugkerende onzekerheden. Stel jij je kwetsbaar op, dan leer je ook veel over jezelf. En met al die (nieuwe) zelfkennis op zak kun jij een jongere nog beter helpen.

Dat wil ik→

Verbreden

Je wil je blik verbreden en over andere culturen leren.

Uitdaging

Jij daagt jezelf graag uit op creatief en ondernemend vlak.


Kennis

Jij wil jouw toegevoegde waarde vergroten.


Betekenisvol

Jij wil jezelf betekenisvol voelen.

Leergierig

Je wilt over jezelf leren en bent niet bang een spiegel voorgehouden te worden.

Start nu

Hoe werkt het?

Aanmelden

01

Het begint allemaal met 1 klik

Je kunt je aanmelden door op de "Een verschil maken" knop te klikken.

Kennismaken

02

Maak kennis

Wij stellen je voor aan een jongere met gedeelde ervaring en affiniteit.

Afspraak

03

Is er een klik?

Jij en de jongere spreken met elkaar af om te ontdekken of er een klik is.

Training

04

Je krijgt een training

Voor aanvang van het traject als  krijg je een basistraining (e-learning en fysiek).

Contactpersoon

05

Vaste contactpersoon

Je krijgt een vaste contactpersoon bij Sovee met wie je kunt overleggen voor vragen of ondersteuning.

Een connectie-traject duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden en vraagt 1 á 2 uur in de week van jouw tijd. Samen met de jongere kijk je wat passend is en waar de behoeftes liggen. Naast fysiek afspreken kun je ook via app/FaceTime contact met de jongere hebben.
De wensen van jongeren lopen uiteen, denk bijvoorbeeld aan:

- Talenten ontdekken
- Zelfvertrouwen vergroten
- Praten over zorgen.
- Contact leggen en vrienden maken.
- Schoolwerk plannen en organiseren.
- Een stage of (bij)baan vinden.
- Vrijetijdsbesteding vinden.
- Samen activiteiten ondernemen.
- Keuzes maken en stappen zetten richting de toekomst.
Je kunt als vrijwilliger met een contactpersoon vanuit SOVEE sparren. Afhankelijk van de duur van de periode heb je een aantal vaste contactmomenten over het verloop. Je kunt daarnaast altijd zelf contact opnemen.

Contactmomenten begeleiding

Na de match krijg je een vast contactpersoon die gemiddeld een keer per zes weken contact met je heeft om te horen hoe het gaat.

Gedurende een traject zijn er een aantal evaluatiemomenten. Na zes weken is er contact over hoe de eerste afspraken met de jongere zijn verlopen.

Na drie maanden vul je samen met de jongeren een vragenlijst in over de voortgang die we telefonisch met je bespreken.

Op ongeveer de helft van het traject vindt een gezamenlijke tussenevaluatie plaats.

Er is een eindevaluatie bij afronding van het traject.  

Trainingen

Je volgt eenmalig een basistraining in de avond (verplicht). Je kunt gedurende het jaar ook verschillende workshops en bijeenkomsten volgen die je kunnen helpen bij de ondersteuning van jongeren.
Je volgt eenmalig een basistraining in de avond (verplicht). Je kunt gedurende het jaar ook verschillende workshops en bijeenkomsten volgen die je kunnen helpen bij de ondersteuning van jongeren.
We proberen je zo snel mogelijk te koppelen. Hoe lang het duurt verschilt per persoon, omdat we kijken naar wat je te bieden hebt en bij welke specifieke jongeren/hulpvragen dit past. Houd rekening met een wachttijd van een week tot drie maanden.
De meeste verschilmakers spreken thuis bij de jongere af. Je kunt ook bij jou thuis afspreken of op een ander locatie, bijvoorbeeld in de bibliotheek of stad. Het is ook leuk om een activiteit met elkaar te doen, zoals wandelen of sporten. Dat maakt het vaak ook makkelijker om over moeilijk of gevoelige onderwerpen te praten. Binnen kantoortijden kun je gebruikmaken van een ruimte van SOVEE, vlakbij het station. Mits vooraf gereserveerd.