Mijn Tweede Familie

Mijn Tweede Familie biedt alleenstaande jonge vluchtelingen (16-23 jaar), die zonder familie in Nederland zijn, ondersteuning bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan in Nederland. Mijn Tweede Familie zoekt voor deze jongeren, die eigen woonruimte hebben, een gezin waar ze op terug kunnen vallen en waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Een gezin dat er voor hen is en hen helpt hun weg te vinden in onze samenleving.

Meer informatie over Mijn Tweede Familie

Mijn Tweede Familie biedt alleenstaande jonge vluchtelingen (16-23 jaar), die zonder familie in Nederland zijn, ondersteuning bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan in Nederland. Mijn Tweede Familie zoekt voor deze jongeren, die eigen woonruimte hebben, een gezin waar ze op terug kunnen vallen en waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Een gezin dat er voor hen is en hen helpt hun weg te vinden in onze samenleving. 

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) in Nederland 18 jaar worden, eindigt de voogdij: zij zijn officieel volwassen met alle rechten en plichten die daarbij horen. Zij wonen op zichzelf, mogen zelfstandig beslissingen nemen, zijn verantwoordelijk voor hun zorgkosten en kunnen financiële verplichtingen aangaan. Niet alle AMV’s zijn hier goed op voorbereid. Een opleiding afronden, werk vinden en al je zaken zelf regelen is een hele opgave. Daarom gunnen wij deze jongeren, die in Nederland een zelfstandig bestaan moeten opbouwen een tweede familie.

Bij een tweede familie kan een jongere op een middag aan de keukentafel bij een kopje thee de dag doornemen of in alle rust huiswerk maken. Een keertje aanschuiven bij het avondeten en daarna gezellig op de bank voor de tv. Of een zondagmiddag mee met een uitje. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden zijn voor deze jongeren heel waardevol en dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid. Een tweede familie kan de jongere bij diverse zaken helpen zoals: leren koken, meedenken bij de aanschaf van een fiets, wegwijs worden in de bibliotheek of ondersteunen bij school en huiswerk.  

Profiel van gezinnen die als tweede familie willen fungeren

Gezinnen (onder gezinnen verstaan wij zowel paren als alleenstaande volwassenen, met of zonder kinderen) die:

  • In Amersfoort, Leusden of Haaglanden woonachtig zijn
  • Hun huis open willen stellen voor een jongere
  • Affiniteit hebben met de doelgroep alleenstaande jonge vluchtelingen
  • Minimaal 2 uur per week beschikbaar zijn
  • Zich voor de duur van minimaal 1 jaar willen verbinden aan het project

Direct reageren

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kan iedereen connecten?
Je kunt connecten als je:

- Tussen de 13 en 25 jaar bent.
- Woont of naar school gaat in Amersfoort of Soest.
- Het je eigen keuze is om te connecten. Jij bepaalt!
Hoe lang duurt het voordat ik gematcht word met een verschilmaker?
Dat kan binnen twee weken zijn, maar het kan ook langer duren. Wij zoeken naar iemand die het best bij jou past. Soms hebben we snel een geschikte match voor je, soms moet je iets langer wachten tot we de beste match hebben gevonden.
Wat moet ik me voorstellen bij een verschilmaker?
Verschilmakers zijn vrijwilligers of stagiaires die een sociale opleiding volgen. Zij vinden het leuk om met jou af te spreken om met je mee te denken en je verder te brengen. Onze verschilmakers zijn van alle leeftijden en hebben verschillende achtergronden, talenten en interesses.
Ik meld me aan, en dan?
Na je aanmelding nemen we binnen 4 tot 5 werkdagen contact met jou en/of je aanmelder op en plannen dan een kennismaking. Tijdens dit gesprek leren we je beter kennen en geef jij aan wat je wens is. Zodra we een leuke match hebben gevonden, bellen we je om iets over de verschilmaker te vertellen. Als je hier enthousiast van wordt, ontmoeten jullie elkaar met een medewerker van SOVEE erbij. Als het klikt, wisselen jullie telefoonnummers uit en kunnen jullie gaan afspreken.
Waar spreek ik af?
Afspreken kan overal. Jij en de verschilmaker kunnen zelf kijken wat je een goede plek vindt. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij jou thuis, op school of in de stad. Ook kun je een activiteit met elkaar doen zoals wandelen of sporten.
Welke vragen kan ik stellen aan een verschilmaker?
Je kunt met alles wat je bezighoudt terecht bij de verschilmaker. Je kunt het hebben over hoe het met je gaat, maar ook samen op zoek gaan naar de sport die bij je past. Of ontdekken waar je goed in bent en welke opleiding bij je past. De verschilmaker kan je helpen met zoeken naar een baan, of meer mensen leren kennen.
Wat als ik na een tijd toch geen klik voel?
Je kunt altijd iemand van SOVEE appen/bellen om samen naar een oplossing te kijken. Blijkt het geen goede match, dan zoeken we een andere voor je. Wil je stoppen, dan stopt het ook. Jij bepaalt wat er gebeurt.